وظیفه و کاربرد ایمپلنت دندان چیست؟

ایمپلنت، حاصل آخرین تحقیقات و تکنولوژیهای روز دنیا است. ایمپلنت جایگزین ریشه دندان میشود و بر روی آن تاج دندان قرار می گیرد و یک جایگزین کامل برای دندانهای از دست رفته، محسوب میشود. در صورت مراقبت و بهداشت دهان و دندان مناسب، ایمپلنت نقش دندانهای اصلی را تا پایان عمر برای فرد ایفا میکند.
ایمپلنت یک پایه قوی برای دندان دائمی (ثابت) یا قابل جابجایی ایجاد میکند که با دندانهای طبیعی هماهنگی زیادی دارد. ایمپلنت دندان از جنس تیتانیوم ساخته میشود که با بدن انسان سازگاری دارد و به صورت میله باریکی است که درون استخوان فک قرار داده میشود. تیتانیوم به خاطر مقاومتی که در برابر ترکیبات اسید و نمک و اکسیژن دارد و همچنین دارا بودن خاصیت غیر مغناطیسی، برای استفاده ساختمان استخوان فک شرایط لازم و کافی دارد. علاوه بر اینها بر روی سطح تیتانیومی ایمپلنت، یک لایه محافظ وجود دارد که این سطح را در مقابل تحلیل و خوردگی محافظ میکند. که وجود همه این موارد باعث میگردد بدن قطعه تیتانیومی را به عنوان یک جسم خارجی به حساب نیاورده و با قرار گرفتن آن در استخوان فک بیماران، به راحتی با آن سازگار شود.
ایمپلنت بهترین روش درمان برای دندانهای از دست رفته است. سالها، تنها گزینه های درمان برای افرادی که دندانهایشان را از دست میدادند، استفاده از پلها و پروتزهای دندان بود. اما امروزه ایمپلنت دندان در دسترس بوده و بهترین شرایط را برای سیستم دندانی فرد فراهم میکند. از بین رفتن دندانها علاوه بر ظاهرنازیبایی، مشکلاتی در غذا خوردن یا حرف زدن به وجود میآورد و صورت را بدفرم میکند. ایمپلنت یا کاشت دندان این مشکلات را برطرف کرده و مانع از بیماریهای لثه در محل دندانهای از دست رفته میکند.
نتیجه ایمپلنت دندان یا همان عمل کاشت دندان نزدیکترین چیز به دندانهای طبیعی انسان است. ایمپلنت به شما اجازه میدهد به روشی که دلتان میخواهد زندگی کنید، با اطمینان غذا بخورید، لبخند بزنید، صحبت کنید و از همه فعالیتهای روزمره خود بدون نگرانی لذت ببرید. بیش از 30 سال است که دندانپزشکان سراسر دنیا با موفقیت از ایمپلنت برای درمان بیماران خود استفاده میکنند. در واقع ایمپلنت قویترین روش موجود برای پشتیبانی از دندانهای جایگزین است و حتی ممکن است گاهی باعث شود کارایی دندانهای نصب شده روی پایه فلزی، بهتر از کارایی دندانهای طبیعی باشد.
جراحی کاشت دندان اگر توسط یک پزشک متخصص و مجرب انجام شود؛ یکی از ایمنترین و قابل پیشبینیترین درمانهای دندانپزشکی است. در ادامه این مقاله بیشتر شما را با یکی از مهمترین خدمات دندانپزشکی که همان ایمپلنت دندان است آشنا میکنیم.
انواع ایمپلنت دندان

سه نوع مختلف ایمپلنت وجود دارد:
1. اندوستیال (endosteal)
2. سابپریوستیال (subperiosteal)
3. ترنسواستیل Transosteal
ایمپلنت اندوستیال ایمپلنتی است که درون استخوان قرار میگیرد، اما سابپریوستیال، ایمپلنتی است که روی استخوان آرواره و زیر بافت لثه قرار داده میشود. امروزه دیگر از ایمپلنتهای ساب پریوستیال استفاده نمیشود چرا که در مقایسه با ایمپلنتهای نوع اندوستیال، در بلند مدت نتایج ضعیفتری داشته و استحکام کمتری دارند.
در روش ترنسواستیل، ایمپلنت بین بافت لثه و استخوان فک انجام شده و قطعه ایمپلنت به صورت U شکل میباشد.
انوع ایمپلنت بر اساس تکنیک های اجرایی
ایمپلنت های اندواستیل (دو مرحله ای): بیشتر دندانپزشک های از تکنیک اندواستیل (Endosteal) استفاده می کنند. پیچ های کوچکی از تیتانیوم که در داخل استخوان فک قرار داده می شوند و سپس تاج های دندانی روی آنها قرار می گیرند.
ایمپلنت های ساب پریواستیل (یک مرحله ای): تفاوت ایمپلنت ساب پریواستیل (Subperiosteal) با آندواستیل در این است که در تکنیک ساب پریواستیل، ایمپلنت در اسخوان فرو نمی رود و مقداری از آن نیز بیرون لثه برای نگه داری دندان ثابت می شود. این روش بیشتر برای افرادی کاربرد دارد که استخوان فک کافی ندارشته و نمی توانند عمل پیوند لثه انجام دهند.
انواع ایمپلنت دندان بر اساس نحوه کاشت
بر اساس شرایط استخوان فک و لثه مراجعین، کاشت دندان با سه روش فرورونده، درون کاشتی و چهارچوب راموس انجام می شود که در ادامه این سه روش را بررسی خواهیم کرد.
فرورونده: در این روش که از مستحکم ترین روش های کاشت دندان به شمار می آید، ایمپلنت به صورت پیچ های فرو رونده در اندازه های مختلف متناسب با طول استخوان فک و لثه بیمار انتخاب و در جای خالی دندان کاشت می شوند.
ایمپلنت برسازی درون کاشتی: تفاوت این نوع ایمپلنت با مورد قبلی، یک قالب فلزی است که داخل لثه قرار می گیرد و با استخوان فک نیز چفت شده و در نهایت دندان مصنوعی روی آن قرار می گیرد. استفاده از این نوع ایمپلنت به کسانی پیشنهاد می شود که استخوان فک کم ارتفاعی داشته و نمی خواهند از دندان های مصنوعی قدیمی استفاده نمایند.
ایمپلنت دندان با چهارچوب راموس: افرادی که استخوان فک ضعیف تری دارند نمی توانند از روش درون کاشتی استفاده نمایند. برای این افراد ایمپلنت هایی با چهارچوب راموس انتخاب می شود که معمولا برای فک پایین کاربرد بیشتری دارند.
بیشتر بخوانید: انواع ایمپلنت دندان
روشهای دیگر ایمپلنت دندان ( کاشت دندان ) رایج عبارتند از:
- ایمپلنت فوری
- ایمپلنت دندان مینی
- ایمپلنت میکرو
- ایمپلنت زیگوماتیک
- ایمپلنت لیزری
مراحل انجام ایمپلنت

جراحی ایمپلنت دندان روشی است که در آن دندانپزشک، ریشه دندان را با فلز یا همان قعطات پیچ مانند تعویض کرده تا بتواند دندانهایی که به هر دلیل افتادهاند را با دندانهای مصنوعی جایگزین کند. البته دندان مصنوعی که روی این پیچها نصب میشود؛ بسیار شبیه به دندانهای واقعی و طبیعی است. بنابراین حتی اگر دندانتان ریشه هم نداشته باشد میتوانید از این روش جراحی استفاده کنید.
نحوه انجام عمل جراحی کاشت دندان بستگی به نوع کاشت و وضعیت استخوان فک شما دارد. ایمپلنت دندان ممکن است به چندین روش مختلف انجام شود. فایده اصلی کاشت، حمایت کامل از دندانهای جدید شماست و از آنجا که این روش درمانی مستقیما بر روی استخوان فک انجام میشود؛ درمان آن نیاز به زمان دارد. اما نتیجه واقعا عالی و خیرهکننده است.
به تصویر بالا نگاه کنید. هنگامی که پیچ ایمپلنت در استخوان (قسمت A) کار گذاشته میشود؛ پس از مدتی با استخوان طبیعی فک پیوند میخورد. بنابراین این پیچ به یک پایه محکم برای حمایت از یک یا چند دندان مصنوعی تبدیل میشود. به دندان مصنوعی که روی این پیچ نصب میشود تاج گفته میشود. (قسمت C)
سپس اتصالدهندهای به نام اباتمنت (قسمت B)، برای نگه داشتن و پشتیبانی از تاج دندان روی این پیچ سوار میشود. تاجها به گونهای ساخته میشوند که با دندانهای طبیعی شما مطابقت داشته و متناسب با دهان باشند. همانطور که در تصویر مشاهده میکنید؛ پس از جایگذاری پیچ ایمپلنت و نصب اباتمنت روی آن، تاج دندان که آخرین مرحله ایمپلنت است روی اتصالدهنده گذاشته میشود.
مشاوره اولیه

قبل از انجام مراحل عملی کار ابتدا باید وضعیت دندانها و استخوانهای فکتان توسط پزشک بررسی شود. این مرحله مشاوره اولیه است و شامل تصویربرداری اشعه ایکس از استخوان فک یا تصویربرداری سه بعدی از دهان میشود. در این مرحله پزشک در مورد روشهای دیگری که میتوانید از آنها به عنوان درمان استفاده کنید نیز به شما مشاوره میدهد. در این جلسه باید تمام سوالاتی که در ذهنتان ایجاد شده است را از پزشک بپرسید تا با خیال راحت این روش درمانی را انتخاب کنید.
در این بخش مشخص می شود که نیاز به پیوند استخوان دارید یا خیر که به تشخیص دندانپزشک شما و تصاویر دهان و دندان شما دارد. پس از پیوند استخوان و در صورت عدم نیاز به جراحی سینوس لیفت جهت افزایش استخوان فک مورد نیاز برای کاشت دندان، می توان مراحل بعدی را اجرا نمود. همانگونه که گفته شد عمل سینوس لیفت و پیوند استخوان تنها در صورت نیاز انجام می شود.
نصب ایمپلنت

در قرار ملاقات بعدی، دندانپزشک پیچ ایمپلنت را داخل استخوان فک نصب میکند. اگرچه تجربه هر بیمار در این مرحله منحصر به فرد است؛ اما بیشتر افرادی که از این روش درمانی استفاده کردهاند، بعد از عمل اظهار داشتهاند که درد ایجاد شده بسیار کمتر از آن چیزی بود که انتظار داشتند. بیشتر بیماران میتوانند روز بعد از عمل به فعالیتهای عادی خود بازگردند. بسته به روشی که ممکن است پزشک برای ایمپلنت دندان استفاده کند؛ از بیحسی موضعی یا تزریق وریدی آرامبخش، قبل از درمان استفاده میشود. تورم، کبودی، خونریزی جزئی و یا درد عوارضی هستند که بسته به تبحر دندانپزشک برای برخی از بیماران بعد از ایمپلنت رخ میدهند. اما اکثر بیماران میتوانند درد بعد از کاشت دندان را با داروهای مسکن خارج از نسخه تسکین دهند.
روند ادغام ایمپلنت

بعد از نصب پیچی که در مراحل بعدی از آن به عنوان پایه دندان استفاده میشود؛ کم کم این پیچ با استخوان فک جوش میخورد و سر جای خودش محکم میشود. در واقع ایمپلنت و استخوان فک در فرآیندی به نام استئواینتگریشن با هم جوش میخورند و پایهای مستحکم را برای نصب تاج دندان ایجاد میکنند. در طی روند بهبودی، که معمولا تا چند ماه طول میکشد؛ بیمار میتواند به زندگی عادی خود ادامه دهید. البته در چند هفته اول نباید از غذاهای سفت استفاده کنید و بهتر است فقط غذاهای آبکی و نرم مانند سوپ بخورید. با رعایت دقیق دستورات پزشک مطمئن خواهید شد که ایمپلنتتان به درستی با استخوان فک جوش میخورد. در بعضی موارد، دندانپزشک ممکن است به در خواست بیمار بتواند در این دوره دندانهای موقتی روی پیچ نصب شده بگذارد.
نصب اباتمنت

پس از پیوند ایمپلنت با استخوان فک، یک اتصالدهنده کوچک به نام اباتمنت روی ایمپلنت و دقیقاً بالای لثه قرار میگیرد. در بعضی موارد پزشکان همزمان با کاشت پیچ در استخوان فک، اباتمنت را نیز نصب میکنند. اباتمنت ( ایمپلنت زاویه دار ) را در شرایطی استفاده می کنند که شرایط و موقعیت مناسب برای کار گذاری عمودی ایمپلنت وجود نداشته باشد و مجبور باشند آن را به صورت زاویه دار نصب کنند.
ساخت و نصب دندانهای جدید
بعد از بهبودی لثه، دندانپزشک باید تاج مصنوعی را که متناسب با استخوان صورت و سایر دندانهای طبیعی است را ساخته و روی اتصالدهنده نصب کند. این دندان که میتواند یک تاج مجزا، یک پل پشتیبانی شده توسط ایمپلنت یا پروتز حاوی دندانهای جایگزین متعدد باشد؛ به محل اتصال چسبانده میشود. اگرچه تاج جدید نصب شده هرگز پوسیده نمیشود؛ اما برای این که از آسیبدیدگی دیگر دندانها جلوگیری کنید باید از آن مانند سایر دندانها مراقبت کنید.
معاینات دورهای
بسته به تعداد و نوع کاشت و دندانهای جایگزینی که استفاده کردهاید، کل روند ایمپلنت دندان ممکن است سه تا نه ماه طول بکشد. پس از اتمام مراحل کاشت دندان، برای معاینههای دوره ای باید به طور مرتب به دندانپزشک مراجعه کنید.
بیشتر بخوانید